zaterdag 12 augustus 2006

De gekozen route


Een voetreis naar Rome gaat - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een voetreis naar Santiago de Compostella - niet over gebaande wegen. Als je op internet gaat zoeken naar routes die anderen voor mij gelopen hebben dan zijn er heel veel verschillende routes mogelijk. Iedere route heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een fraai overzicht van alle mogelijke routes vind je bij de Amsterdamse "wandelwinkel" Pied a Terre. Het grootste deel van mijn kaartmateriaal heb ik bij deze winkel en bij de Arnhemse Reisboekhandel De Noorderzon gekocht.

Bij mijn uiteindelijke routekeuze heb ik me vooral laten leiden door de volgende uitgangspunten:
  • ik heb een voorkeur voor wandelingen door de natuur over bos- en wandelpaden; ik mijd zo veel de mogelijk doorgaande wegen die veel gebruikt worden door auto's en vrachtverkeer
  • ik wandel graag over goed gedocumenteerde doorgaande wandelroutes
  • kleine stadjes met een historische en culturele achtergrond zijn favoriet als halteplaats
  • ik neem geen tent mee, dus dat betekent dat ik voor overnachting ben aangewezen op pensions, berghutten, "bed&breakfast" en (liefst kleinere) hotels.
De door mij te lopen route is opgebouwd uit een compositie van een aantal meer of minder bekende wandelroutes:
  1. Arnhem (mijn woonplaats) - Millingen aan de Rijn (over de dijk van de Rijn)
  2. Pieterpad: Millingen aan de Rijn - Maastricht (St. Pietersberg)
  3. GR5 (E2): Maastricht - Ribeauvillé
  4. Ribeauvillé - Freiburg (o.a. over een deel van het fietspad van "Die Grüne Strasse")
  5. Schwarzwald Quer: Freiburg - Konstanz
  6. E5: Konstanz - Verona
  7. Verona - Bologna: dit stuk schijnt niet te bewandelen te zijn, voorlopig ga ik er vanuit dat ik dit stuk van de route (ca. 100 km) met de trein afleg
  8. Via Degli Deii: Bologna - Firenze
  9. Een Fransiscaanse Voetreis: Firenze - Assisi- Roma

Waarom een voetreis naar Rome?

Reden 1 : Wandelen is een grote hobby.
Voor mij is wandelen een ideale manier van verplaatsen: je ziet veel, je komt op plaatsen waar je met de auto of de fiets niet of nauwelijks komt of aandacht aan geeft. Bovendien is het een ideale manier om snel los te komen van de dagelijkse beslommeringen.
Een grote wandelreis maken is al een hele tijd een grote uitdaging. Dankzij mijn huidige werkgever (Priva) kan ik drie maanden sabbatical nemen zodat ik deze uitdaging ook kan aangaan.

Reden 2: Italië
Rome als eindpunt van een voetreis heeft mij al jaren geïntrigeerd omdat het de hoofdstad is van mijn ideale vakantieland, maar vooral omdat (zoals het spreekwoord zegt): er vele (mooie) wegen naar Rome gaan! Bijna de helft van mijn geplande wandelroute gaat door Italië.

Tenslotte
Ook voor mij geldt de volgende slagzin: "niet het eindpunt is het doel, maar de reis is het doel".

Waarom deze weblog

Deze weblog wordt door mij opgezet om iedereen te informeren die interesse heeft in mijn vorderingen tijdens mijn komende voetreis naar Rome. Ik zal om te beginnen de komende weken jullie op de hoogte houden van mijn voorbereidingen.

Wat er aan vooraf ging


Vanaf medio oktober tot half november 2004 heb ik het eerste deel van mijn voetreis gelopen. het was voor mij ook een soort van try-out: vind ik het wel leuk om lange tijd alleen te wandelen. Vanaf ons woonhuis in Arnhem tot Noord-Frankrijk (hiernaast staat het deel dat ik reeds gelopen heb in rood aangegeven, de witte route mag ik nog lopen):
  • de eerste dag (op maandag 18 oktober 2004) vanaf Arnhem naar Beek -Ubbergen (via de Rijndijk en het Pieterpad);
  • vanaf dinsdag 19 oktober tot 25 oktober 2004 nog steeds via het Pieterpad naar Maastricht;
  • in iets minder dan een week (vanaf 26 oktober tot zondag 31 oktober 2004) vanaf Maastricht via de route van de GR 5 door de Ardennen naar het drielandenpunt (België. Duitsland, Luxemburg);
  • in ruim week (vanaf 1 november 2004 tot zondag 7 oktober 2004) langs de grens tussen Luxemburg en Duitsland naar het drielandenpunt met Frankrijk;
  • tenslotte (nog steeds via de GR5) in een halve week (vanaf 8 oktober tot woensdag 10 oktober) via de stad Luxemburg naar het kleine plaatsje Escherange in Noord Frankrijk (vlakbij Thionville).
Vanaf half augustus 2006 zal ik daar de draad oppakken en (als alles gaat zoals ik het wens) na ruim drie maanden aankomen in Rome.