dinsdag 24 oktober 2006

Montefalco

De streek waar ik nu in wandel is volgens mij wel een van de mooiste van mijn hele wandeltrip. Dat heeft enerzijds natuurlijk met de streek zelf te maken, maar anderzijds ook met de route die de schrijver van de Franciscaanse voetreis (Kees Roodenburg) heeft uitgezet. Gisteren vanuit Assisi over de Monte Subasio naar Spello. Vandaag vanaf Spello door het dal van de Topino via Bevagna naar Montefalco. Allemaal stadjes op een berg met een middeleeuws verleden, een stadsmuur met poorten en een nog redelijk intact stadscentrum dat nog helemaal die middeleeuwse sfeer uitademt. Overal heb je uitzicht op al de andere plaatsjes met daar tussenin veel olijfboomgaarden. Bijgaande foto heb ik vanmorgen gemaakt van Spello vlak na het verlaten van het stadje (en jullie zien: het is mooi weer geworden).

Olijven plukken
Gisteren kwam ik vlak voor Spello langs een olijfboomgaard waar een ouder stel olijven aan het plukken was. Ik raakte met ze aan de praat en bood aan om ze een uurtje te helpen. Dit aanbod werd met dank aanvaard. Onder de bomen waar de olijven worden geplukt wordt een net gespannen en dan kun je de geplukte olijven zo laten vallen. Na een uurtje hadden we samen zo'n 10 kilo olijven, goed voor 3 tot 4 liter olijfolie (die ze zelf maken). Zij hoefden er gelukkig niet van te leven. Hij was gepensioneerd en had de boomgaard gewoon voor de hobby ("de olijfolie op een bruscetta is zo lekker"). Er kwam een stel Canadezen langs, die ik eerder die dag al had ontmoet en zij hebben van mij bijgaande foto gemaakt.

Mummies
In een van de plaatselijke kerken hier in Montefalco trof ik twee kisten met glas aan, waarin belangrijke mensen uit de middeleeuwen zijn opgebaard. Inmiddels zijn de overblijfselen van die mensen veranderd in mummies. Dit is niet de eerste keer dat ik het zie, maar nu kon ik er een foto van maken. Ik heb deze dame eens de maat genomen, maar langer dan 1.40 is ze echt niet. Het blijkt dat de mensen in de middeleeuwen allemaal klein waren ten opzichte van de huidige bevolking in Italiƫ. Zal de verbetering van de kwaliteit van het eten daar wat mee te maken hebben of is de evolutie verder gegaan (hebben langere mensen een betere kans op overleven)? Wie het antwoord weet mag het zeggen.

zondag 22 oktober 2006

Assisi

Aan het begin van de middag ben ik na een korte etappe (15 km) aangekomen in Assisi. Toen ik 3 km voor Assisi was begonnen om 12 uur alle kerkklokken het Angelus te luiden. Het leek net of ik welkom werd geheten door al dat gebeier van het mooie stadje boven op de berg.
Het weer is hier sinds donderdag omgeslagen. Er is geen dag meer voorbijgegaan zonder regen en dat is voor mij wel even wennen. Ik ben zo verwend met mooi weer (tot nu toe maar 5 dagen met een beetje regen). Maar zaterdag en vanmorgen heb ik grote stukken met de poncho moeten wandelen. Ook nogal wat hellingen zijn veranderd in glijbanen van modder en klei, dat maakt het wandelen er niet beter op. Maar voor de komende week is gelukkig een weersverbetering aangekondigd.

Ponte Santa Croce
Als je aan de noordkant Assisi binnenkomt ga je over een hele oude brug, die er al was in de tijd van Franciscus. Deze brug heeft hij vaak gebruikt in zijn reizen richting Gubbio en Florence. Het is daarna nog een hele klim (zeker 150 meter hoogteverschil over 1250 meter) om via de Porta San Giacomo Assisi binnen te wandelen.


Sentiero San Francescano della Pace
De Italianen hebben vanaf Gubbio naar Assisi een wandelpad uitgezet langs een groot aantal plekken waar Franciscus ook is geweest. Dit wandelpad is in zijn geheel opgenomen in de Franciscaanse voetreis die ik volg richting Rome. Als je op de foto klikt kun je de tekst (ook in het Engels) wellicht lezen.


Herfst
In mijn vorige weblog heb ik nogal negatief gedaan over de strada bianca. Vandaag had ik een hele mooie: vlak met witte en rode steenslag. En zoals jullie zien: ook hier is de herfst begonnen met mooie kleuren aan de bomen.